SMOOTHSTEPPER - SS

SMOOTHSTEPPER - SS

Příspěvekod pupak » ned led 03, 2010 8:59 am

O tomhle interpolatoru se foru dost mluvilo,ale nikdo nikdy nic konkretniho nenapsal.
Pokusim se to trochu napravit. Mam ho jiz radu mesicu,ale moc jsem ho nevyuzival,protoze
jsem nikdy se svymi PC nemel probmemy s Mach3, a tak jsem ho mel spis na testovani serv,
kde s Mach3 nebylo mozno dosahnout vyssi frekvence impulsu nez 50 kHz. SS bez problemu generuje
i 2 MHz,coz staci na poradne tocky i pri enkoderu 8000 ipr.
SS je genialni v tom,ze nainstalujete plugin do Mach3,driver do WinXp a po spusteni Mach3 na prvotnim nastaveni
nekolika zakladnich parametru SS,se SS chova naprosto transparentne,takze o nem ani nevite. Proste vam k PC
pribudou dva LPT porty ,ktere mach obsluhuje naprosto standardne.Je to jako byste meli v PC dva superrychle porty LPT.
SS ale neresi uplne vsechno. Nefunguje zmena rychlosti pohybu os z panelu,ale hlavne nefunguje Backlash. Pokud mate v osach mrtvolu,je pro vas SS nepouzitelny.
Jinak je to pri cene cca 160 Euro bezkonkurencne nejlepsi interpolator pro Mach3 pouzitelny i pro serva.
Hodne casu jsem ztravil rozborem pluginu,nebot se pokousim udelat plugin pro Mach3 i pro GVE64 od Gravosu.
Je to velmi chytre udelane a behaji na tom i dospele masiny.
Zkousel jsem i mininotebook a Atomem a se SS chodi naprosto v pohode.
pupak

Re: SMOOTHSTEPPER - SS

Příspěvekod Pavca » pon led 11, 2010 9:26 pm

Hezký den přeju. Jelikož jsme hezky zapadali sněhem, tak jsem se po lopatovacím víkendu v neděli večer rozhodnul rozšířit si krapet obzory a jal se pídit po informacích, kdo že je to a co že je to vlastně zač ten pan Mach. A v rámci profesní deformace jsem se tak nějak začal koukat i po tom, kterak si s ním data prohazovati a neLPTčkově kamaráditi 8-) I na zběžný průzkum SmoothSteppera došlo, i na to, kterak Machovi nějakou tu Šebestovou, či vlastně Plugínu napsati. A teď se optám jako trouba, ale jestli jsem to dobře pochpil, tak Mach volá onu cyklickou funkci plug-inu (tuším se jmenuje _update(); či tak nějak) asi tak desetkrát do sekundy. Přišel jste při té analýze na to, jak to SmoothStepper dělá, že to stíhá? To má v tom FPGAčku implementovaný nějaký G-code stack a co 100ms to jenom synchronizuje s Machem, co už má odježděné a updatují si vzájemně stavy GPIO? Nebo Mach umí poslat - teď vařím z vody - jeden příkaz a počkat na povrzení splnění (plus ten update stavů)? Totiž pokud B je správně, patrně by Machem šel řídit i infračerveně ovládaný model robota Karla... ;)
Pavca

Příspěvekod Aeroomni » pon led 11, 2010 9:48 pm

Galerie strojů a sestav:
dilna.aeroomni.com/cnc1
dilna.aeroomni.com/cnc2
dilna.aeroomni.com/cnc3

dilna.aeroomni.com/cnc8 buduje se 9
Kdo nemá otroka, musí sám otročit....
Aeroomni

Příspěvekod Aeroomni » pon led 11, 2010 9:53 pm

A co tohle? Prej velmi levná a dobrý co Ty na to Pupáku?
http://www.gravos.cz/gve64.htm
Obrázek
Galerie strojů a sestav:
dilna.aeroomni.com/cnc1
dilna.aeroomni.com/cnc2
dilna.aeroomni.com/cnc3

Aeroomni

Příspěvekod pupak » úte led 12, 2010 5:55 am

GVE64 je dobry HW.Levny je jen relativne,tedy ta nejpomalejsi verze. Pokud chces 100kHz na serva,tak das 11 tis. bez DPH.
Pak ale nastane situace,ze jsi odkazan na jejich SW, a to je problem. Filozofie SW je tak odlisna od mych potreb a predstav,ze
bych se s nim tezko szival. Navic nema moznost nastavin individualne nektere parametry pro kazdou osu,coz je dle meho nazoru
tezky pruser. Tvurce SW je dost odtrzen od bezne praxe, a tak tvori akademicky. To je bohuzel ta nejhorsi varianta vyvoje SW.
Kdyby mel u sebe cloveka z praxe,ktery by mu nacrtl tu spravnou cestu,tak by to bylo super.
Koupil jsem si testovaci vzorek a chova se to opravdu dobre. K HW neni vyhrad az na malou rychlost. 100 kHz je na serva malo.
Muj zamer bylo udelat plugin do Mach3,ale je to prace narocna na cas a ten mi chybi.Jsem tak na pul cesty a zatim jsem to odlozil.
pupak

Příspěvekod pupak » úte led 12, 2010 5:57 am

SS je jina kava. Idealni pro uzivatele Mach3. Rychlost vynikajici. Snadna implementace ,ale dostupnost problematicka.
pupak

Příspěvekod Pavca » úte led 12, 2010 8:28 am

Stahuju dotaz ;) Zběžnou prohlídkou plugíny pro G100 jsem to našel. Fakt je to varianta B :) Takže při mohutném zjednodušení lze říct, že s pájkou, kupou součástek, VS a několika set člověkohodinami lze Machem ovládat cokoli hýbajícího se v maximálně šesti osách. Zjištění potěšující, akorát teď dost dobře nevím, k čemu by to bylo dobré... :mrgreen:
Pavca

Příspěvekod pupak » pát bře 05, 2010 7:37 am

Jelikoz me skoro na tri tydny vyradila z provozu hnusna viroza,tak se alespon
trochu oblazuji hranim se SS. Zkousel jsem s tim ridit spindl se servem 16000 ot. / min.
Je to opravdu parada.Kvalitni servo v rezimu STEP/DIR toci klidne 20 tis.
Cim vic si s tim hraju a poznavam moznosti,tim vic se mi to libi.
pupak

Příspěvekod jaroh » sob dub 03, 2010 8:21 pm

pozeral som manual k Smooth Stepper a tam na strane 22 je v tabulke napisane ze na osu ide 256kHz
to dokaze krokovat 256000 krokov na osu
jaroh

Příspěvekod Aeroomni » ned dub 04, 2010 1:15 am

Kód: Vybrat vše
Kvalitni servo v rezimu STEP/DIR toci klidne 20 tis.
Podle toho co říkáte to znamená, že pojede 10 minut 20K a pak se zastaví přesně v nule? Trochu zázrak ne? :lol:

P.S: Díky problemu na jinym foru jsem to i tady upgradnul kdyby někomu něco nešlo mailněte.
Galerie strojů a sestav:
dilna.aeroomni.com/cnc1
dilna.aeroomni.com/cnc2
dilna.aeroomni.com/cnc3

Aeroomni

Další

Zpět na Pupák